Zespół

Maja – Prezes Fundacji

Pierwsze Hasiowe futerko przytuliłam ponad 18 lat temu, mała słodka puchata kulka, która wywróciła moje życie do góry nogami. Pokochałam góry, śnieg po szyję, siarczyste mrozy, jednym słowem psie zaprzęgi, w których mój Sony biegał wiele lat. W moim mieszkaniu gościła cała zaprzęgowa Rodzinka Soniaczka zajmując fotele, kanapy, łózka czasem podłogę. Pisząc te słowa uśmiecham się, ponieważ ta rasa na czele z moim Sonym zawładnęła mną i moją Rodziną całkowicie i bezwarunkowo. Lata mijały, czas upływał przyszła najcięższa chwila pożegnania i została tylko pustka, cisza, czyste wręcz sterylne mieszkanie bez wszędobylskich „kotków”, sierści w jedzeniu i na ubraniu. Stwierdziliśmy zgodnie, że czas już na „psią emeryturę”… i wytrzymaliśmy 3 miesiące. W styczniu w największy mróz i śnieżyce gnaliśmy do Warszawy po kolejne hasiowe futerko. Prowadzenie adopcji doprowadziło mnie do kolejnego hasiorka Kayetana. Miał być u nas w ramach Domu Tymczasowego, ale walcząc o jego zdrowie i równowagę psychiczną coraz bardziej się z nim związywałam. Parę miesięcy leczenia Kaya zrobiło swoje pokochałam całym sercem i został z nami hasiowy przyjaciel na zawsze.  Dzięki Sonemu poznałam piękno psich zaprzęgów, dzięki Mozaice i Kayetanowi poznaję piękno pomagania wszystkim bezdomnym, porzuconym, okaleczonym, patrzącym błagalnym wzrokiem za krat pięknym niepowtarzalnym, dostojnym Psom Północy.

IlonaIlona- Vice-Prezes Fundacji

W moim domu zawsze były jakieś zwierzaki i nie były to psy północy. Przygoda z nimi zaczęła się już jakiś czas temu kiedy z jednym z nich skrzyżowała się moja droga, która zakończyła się pierwszą adopcją. Sama posiadam 2 ukochane Labiszonki i ciągle słyszę pytanie,a dlaczego pomagasz Haszczakom a masz Labradory? Kocham Labki, ale również uwielbiam te niezależność i nieprzewidywalność u psów północy dlatego jakiś tymczasik w potrzebie zawsze się pojawia w moim domu. Pomagam więc jak mogę i ile mogę, a Ty?

Urszula Mackiewicz

Oficjalny przedstawiciel Fundacji