SPARTA

PARTA – około 3 letnia sunia w typie …. łajki rosyjsko-europejskiej lub psa karelskiego.

Co w życiu Sparta przeszła, aż boimy się myśleć. Kuli się i chowa czekając na cios nawet jak mrugniemy powieką. Bita, czy w okrutny sposób tresowana nie wiemy, ale psa tak bojącego się człowieka i dosłownie czekającego na razy dawno nie widziałyśmy. Sparta w Domu Tymczasowym jest już jakiś czas i powoli słowo socjalizacja nabiera mocy. Pomaga bardzo pies opiekunów o imieniu Książe i kot o imieniu Rudy. Nasza Łajko/Karelka szybko się uczy. Na smyczy coraz ładniej chodzi, ale jak stanie na środku drogi to jak przysłowiowy osiołek. Ruszyć ją to cud. Zapędy do polowania ma widoczne, trzeba bardzo uważać i mocno trzymać smycz. Uczona ? czy we krwi to ma? Jedno jest pewne, tak cichego psa w lesie, zbierającego się do skoku opiekun nie widział. W domu odnalazła się pięknie. Zachowuje czystość, przesypia noc. O dziwo pakuje się do łóżka opiekunce już od pierwszych chwil. Bardzo nastawiona na człowieka, lubi dzieci. Mężczyzn w pierwszym kontakcie bardzo się boi. Toleruje koty, ale RUDY w DT myśli, że jest psem 😉 więc istnieje ryzyko, że ją zmylił. Dom dla Sparty to dom cierpliwy i nastawiony na pracę z nią. Drugi pies w domu na pewno będzie ułatwieniem, ale raczej pies niż suczka. Sparta jest już zaszczepiona i ma chip. Diagnostyka w trakcie. Na nowy DOM czeka w Iłowej.